Project omschrijving

Klant: Algemeen

Vraag: Welke Papiersoort kan ik het beste gebruiken als ik Duurzaam en Milieuvriendelijk Papier wil gebruiken?

Oplossing: Wij beschrijven voor u graag drie verschillende Duurzame en Milieuvriendelijke Papiersoorten die bij elkaar een oplossing kunnen bieden voor vele verschillende drukwerkproducties.

De waarde van drukwerk kun je vergroten door het te produceren op Duurzame, meest Milieuvriendelijke of 100% Gerecyclede papiersoorten
De grafische- of drukwerkindustrie is haast zelfvoorzienend en ruim 85% van al het papier wordt in Nederland gerecycled. Daarmee is het een van de meest duurzame of milieuvriendelijke industrieën die we kennen. Ons papier komt uit speciaal aangelegde productiebossen en het meeste papier draagt dan ook het FSC®-keurmerk voor verantwoord bosbeheer.
Maar veel papier dat wij gebruiken komt uit Recycling. Papier kan namelijk tot wel 7 keer gerecycled worden. Maar ook vinden we steeds meer alternatieve (afval-)bronnen waaruit we papier kunnen maken zoals papier gemaakt van Landbouwafval of uit Marmergruis. De landbouw laat ons bijvoorbeeld tomatenvezels na of vezels van andere groenten en fruitsoorten waaruit we tegenwoordig papier kunnen maken of een speciaal daarvoor verbouwd Olifantsgras.
Hieronder willen we graag wat verder ingaan op 3 verschillende en heel uiteenlopende Duurzame en Milieuvriendelijke Papiersoorten die bij elkaar een oplossing kunnen bieden voor vele verschillende drukwerkproducties.

NAUTILUS® – 100% gerecycled
Nautilus® Classic is een 100% gerecycled en licht ruw papier, zoals papier een beetje aanvoelt wat u in uw printerlade vindt en wat we ook wel ‘ongestreken’ noemen. Het is er in een ‘Classic’-uitvoering wat een mooie vervanger kan zijn voor het Cyclus Offset, dat helaas niet meer bestaat. Nautilus® Classic is een off-white of heel licht-crème (/grijze) papiersoort die veel minder geel is dan het bekende Biotop 3®.
Maar Nautilus® is er ook in een SuperWhite uitvoering. Ook een licht ruw papier en ‘ongestreken’ te noemen maar bedoelt voor drukwerkuitingen waarbij de grijze tint van gerecycled papier als hinderlijk kan worden ervaren maar waarbij men wel de focus op duurzaamheid wil laten zien.
Beide Nautilus-soorten zijn uiteraard verkrijgbaar in een groot aantal gramgewichten of dikten.

PaperWise® – Papier gemaakt uit Landbouwafval
Stengels en bladeren die overblijven na de oogst worden verwerkt tot papier en karton met een minimale ecologische voetafdruk. Ook een licht ruw aanvoelend papier dat beschikbaar is in diverse soorten; wit, lichtbruin/beige en tweezijdig wit-lichtbruin/beige.
Uitstekend geschikt als Kantoorpapier of Huisstijldrukwerk zoals Visitekaartjes, Briefpapier en Enveloppen maar het wordt ook veelvuldig gebruikt in de Food industrie bij het vervaardigen van Patatzakjes, Foodbakjes en Ecobekertjes. Ook kan het toegepast worden voor alle andere denkbare drukwerkproducten zoals Omslagen voor Brochures, Folders, Displays, Doosjes etcetera.

STONE PAPER® – 100% Waterproof
Een boom-vrij papier voor 80% gemaakt uit vermalen steen(-gruis) of marmergruis. Compleet vervaardigd uit afvalmateriaal. Het voelt heel zacht en kunststofachtig aan en is 100% waterproof. Water of olie heeft geen effect op de kwaliteit.
Stone Paper® is daarom bijvoorbeeld zeer geschikt voor het vervaardigen van Landkaarten, Fietskaarten en Waterkaarten of andere drukwerktoepassingen waarbij veel in en uit elkaar gevouwen moet kunnen worden en waarbij het drukwerk tegen een spatje water moet kunnen. Denk hierbij ook aan drukwerkproducten die op het aanrecht moeten kunnen liggen of in vochtige omgevingen, zoals Kookboeken of zelfs Draagtassen welke in weer en wind gebruikt moeten kunnen worden maar ook Menukaarten e.d.
Uiteraard is ook dit papier er in verschillende gramgewichten van dik tot dun en in diverse formaten.

De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat er inmiddels (2020) wordt getwijfeld aan de milieuvriendelijkheid van Stone Paper®.
Informatie hierover kunt u lezen in dit artikel op LinkedIn van Esther Krop van De Monsterkamer. Ook heeft de Volkskrant er dit artikel aan gewijd.
Stone Paper® is in beroep gegaan tegen uitspraken van de Reclame Code Commissie en de uitspraak van de rechter en de klacht van papierenkarton.nl zijn te lezen via deze link.

Wilt u meer weten?
Bent u ook geïnteresseerd in het toepassen van Duurzame, Milieuvriendelijke of 100% Gerecyclede Papiersoorten?
Er zijn nog veel meer Papiersoorten om uw Drukwerkproducties Maatschappelijk Verantwoord te maken.
Neem contact op met Ben via 06-53328087[email protected] of via de chatfunctie op deze site voor meer informatie.