Project omschrijving

Klant: Marco Bakker Fotografie

Vraag: Hoe kunnen we van foto’s en gedachten van Vali Myers een uniek en bijzonder bewaarexemplaar maken?

Oplossing: Samen met Top Fotograaf Marco Bakker hebben wij besloten om twee cahiers in een luxe box te ontwikkelen, gemaakt van een bijzonder papier.

De waarde van tekst en beeld kun je vergroten door ze samen te vatten in een bijzondere uitgave van uniek drukwerk.
Vali Myers (2 augustus 1930 – 12 februari 2003) wordt door fotograaf Marco Bakker gezien als een ‘free spirit’. Ze is een Australische kunstenares en artieste die een groot deel van haar leven samenwoont met Gianni Menichetti, kunstenaar en dichter, in wat Marco noemt een ‘wildlife oasis’ in de buurt van Positano, aan de kust van Amalfi in Italië. In 1950 verwerft Vali een ‘cult status’ vanwege haar levensstijl en haar bijzondere werk.

In de begin jaren ’70 ontmoette Gianni Vali in haar ‘wild kingdom by the sea’, zoals hij het zelf omschrijft. Hij leefde meer dan dertig jaar met haar en haar dierenrijk samen, in goede en slechte tijden en ze waren als het ware ‘door het lot getroffen’. Nadat Vali in 2003 kwam te overlijden is Gianni blijven wonen in dit ‘wilde koninkrijk’ om, zoals hij het zelf zegt, hun unieke stukje aarde te beschermen zoals Vali dit had bedacht.

In mei 2000 bezoekt Marco Vali Myers en maakt hij vele prachtige foto’s van Vali in de laatste jaren van haar leven. Samen met dichter Gianni Menichetti maakt hij een bijzonder naslagwerk over haar uitzonderlijke manier van leven. Marco ziet het als een hommage aan Vali Myers die een grote bron van inspiratie voor hem is. Met deze bijzondere uitgave ‘Running Before The Wind’ wil Marco laten zien wat een ‘ware vrije geest’ Vali Myers was.

‘Running Before The Wind’ bevat een verzameling van foto’s en de meest dichterlijke passages uit brieven van Vali aan Gianni die samen het beste Vali’s bijzondere kijk weergeven op de natuur, alle levende dieren en de wereld van de mens. ‘Dieren en natuur zijn wat ze zijn en daarin vind je een geweldige schoonheid‘.
Mensen denken dat Vali een droomwereld creëerde maar het was geen ‘droom’, dat was ‘het echte leven’, aldus Marco Bakker.

De uitvoering:
Samen met Marco creëerden we twee cahiers, dunne boekjes, in een luxe box.
Het papier dat we kozen is Tintoretto Gesso van Fedrigoni. Een bijzonder fraai ongestreken papier met een schitterende structuur.

De omslagen van de cahiers werden in 1 kleur zeefdruk gedrukt, maar dan twee maal over elkaar, om zo een bijzonder goede dekking te krijgen op dit structuurpapier. Het roze omslag werd met zwart gedrukt op Tintoretto Ceylon Cubeba en het blauwe met zilver op Tintoretto Ceylon Ginepro.

Het binnenwerk werd ook op Tintoretto Gesso gedrukt op een HP Indigo, die werkt met vloeibare inkten, om zo de juiste wegslag in het papier te creëren en die het meeste lijkt op conventioneel offsetdrukwerk. Hierdoor krijg je niet de vervelende en onechte ‘glans’ van ’toner’ op het papier, zoals bij andere digitale druktechnieken.
De foto’s van Marco, die meestal in zwart/wit overgebracht worden, zijn vooraf lithografisch bewerkt en bewust tot full color (cmyk) verwerkt en gedrukt, om zo de juiste zwart/wit-kleurtoon te bereiken.

De cahiers zijn gebonden middels een unieke singersteek met respectievelijk zwart en zilver garen, bijpassend bij de in zeefdruk gedrukte omslagen.

De box of luxe doos en bewaarcassette voor de cahiers is geheel vervaardigd uit zwart massief karton, beplakt met Tintoretto Gesso Black Pepper en voorzien van een schitterende blindpreeg met o.a. de titel ‘Running Before The Wind’.
Het betreft een op maat gemaakte ‘scharnierdoos’ welke op de hoeken ‘geritst’ en op een bijzondere wijze gelijmd is tot een unieke bewaarcassette.

Vanwege de bijzondere verschijningsvorm en uitvoering van dit verzamelwerk waren de meeste gesigneerde exemplaren in no-time uitverkocht.
Bestellingen volgden vanuit de hele wereld en in het bijzonder vanuit Australië en Nieuw Zeeland.

De reactie van de klant:
Te gek !!! Ik ben heel blij, het is prachtig !!!

Alles over het werk van TOP Fotograaf Marco Bakker vindt u op de site van Fotografie Marco Bakker, marcobakker.com.
Het idee en grafisch ontwerp is van Jan van Mechelen van ZEE typographic design.

Bronnen:
Running Before The Wind en de video over dit bijzondere project.

Wilt u meer weten?
Bent u ook geïnteresseerd in het maken van een uniek verzamelwerk in een bijzondere uitgave?
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om prachtige foto’s op een bijzondere manier in drukwerk weer te geven.

De juiste keuzen van papier, bedrukken en afwerken maken uw publicaties tot een uniek geheel.

Wij helpen u graag verder met de creatie en realisatie van bijzondere drukwerkprojecten.
Neem contact op met Ben via 06-53328087, [email protected] of via de chatfunctie op deze site voor meer informatie.