Garenloos PUR … kan een goede bindwijze zijn voor jouw Softcover Boek.
Zeker als je verschillende papiersoorten wilt combineren of als je zwaardere papiersoorten wilt gebruiken.

Je leest hier waarom …

Uit de serie ‘How To Cook a Book’ behandelen we in dit blog voor softcover boeken deel 2, de bindwijze ‘Garenloos PUR’ of in het Engels ‘Perfect Bind PUR’.

Je leest er in dit blog alles over. Waarom dit een goed idee kan zijn voor jouw boek. Maar ook wat betere bindmethoden kunnen zijn om jouw softcover boek mee af te laten werken.

PUR-lijm is de sterkste lijmsoort die er bestaat voor het gelijmd binden van boeken.

Heb je, in welke vorm dan ook, het uitbrengen of maken van een boek in gedachten? Of zit deze nog in het voorstadium van het productieproces of wellicht nog in je pen? Dan is het verstandig om na te vragen welke bindmethode jouw drukker of afwerker in gedachten heeft om jouw boek mee af te werken.

Het is altijd raadzaam om een Drukwerk Specialist zo vroeg mogelijk in jouw boekproces om raad te vragen. Dit voorkomt dat je achteraf teleurgesteld raakt over de ‘finishing touch’ van jouw unieke boek.

mijndrukker.nl geeft je altijd een volledig gratis en geheel vrijblijvend een goed advies. Wij zijn liefhebbers van het grafische vak en wij geloven in de enorme kracht van papier. Ons doel is altijd om voor jou de beste producten tegen de scherpste prijzen te realiseren. Samen met jou ontwikkelen, coördineren en realiseren we jouw unieke boek voor de beste prijs in de markt. 

 • Garenloos PUR voor Softcover Boeken. 2 soorten folie op papier van Fedrigoni.
 • Garenloos PUR voor Softcover Boeken. 2 soorten folie + preeg.
 • Garenloos PUR voor Softcover Boeken. Zo ziet de bindwijze er van bovenaf uit.
 • Garenloos PUR voor Softcover Boeken. Deze bindwijze heeft een matige vlakliggendheid.

Een softcover boek afgewerkt als Garenloos PUR heeft voor jou verschillende voor- en nadelen.
Als het om gelijmd afwerken gaat dan is Garenloos PUR ongeveer 5% duurder dan Garenloos Hotmelt.

Bij Garenloos PUR worden de vergaarde katernen voor het boek gefreesd. De losse bladen die dan ontstaan worden door middel van PUR-lijm gelijmd in het omslag.

Bekijk en vergelijk altijd goed de adviezen en de offertes die je van jouw drukkerij of afwerker ontvangt of vraag het voor de zekerheid nog eens na. Welke bindmethode wordt er nu exact gebruikt om jouw unieke boek af te werken.

Geen zorgen als je weinig of geen verstand hebt van hoe je een goed boek moet maken.
Ga je voor low-budget of juist voor de hoogste kwaliteit?
Er is altijd een bindmethode die past bij jouw unieke boek.

Hier de plus en de minnen van Garenloos PUR voor Softcover Boeken voor jou op een rijtje.
Daaronder tips & adviezen hoe je het anders en wellicht beter aan kunt pakken:

+

 • PUR-lijm is de sterkste lijm die er bestaat voor het gelijmd afwerken van boeken.
 • Met PUR-lijm kunnen zonder problemen zwaardere papiersoorten of verschillende papiersoorten door elkaar heen verlijmd worden, zoals calco, gelamineerd papier etc.
 • PUR-lijm is ongevoelig voor temperatuur en oplosmiddelen.
 • Een PUR-gelijmd softcover boek heeft een lange levensduur.
 • Een PUR-gelijmd boek is slechts ca. 5% duurder dan Garenloos Hotmelt maar mag wel beschouwd worden als een veel betere bindmethode.

 • PUR-gebonden boeken hebben een matige vlakliggendheid. Je kunt ze dus niet lekker openslaan en vlak leggen zonder de binding in de rug helemaal open te buigen.
 • De uithardingstijd van PUR kan variëren van 4 uur tot wel 3 dagen afhankelijk van de luchtvochtigheid en de RV (relatieve vochtigheid) van het papier. PUR heeft namelijk vocht nodig voor het uithardingsproces.
 • PUR is ca. 5% duurder dan Garenloos Hotmelt. Zie voor die afwerkspecificaties en de voor- en nadelen ons blog ‘Wordt jouw Softcover boek afgewerkt als Garenloos Hotmelt? Geen goed idee!‘.

Tips & Adviezen:

 • PUR-lijmen is een uitstekende bindmethode als je een leesboek wilt maken.
 • Garenloos PUR is geschikt voor een rugdikte van 2 tot 60 mm.
 • Zorg ervoor dat de looprichting van het papier altijd evenwijdig is aan de rug. Als de papiervezels evenwijdig lopen aan de rug dan pakt de lijm namelijk een groter oppervlak per vezel waardoor deze altijd vaster zit dan als een vezel op de kopse kant belijmd wordt.
 • Gebruik papiersoorten van 60 tot 300 grams.
 • Gebruik Garenloos PUR als jouw uitgave betaalbaar moet zijn en lang mee moet kunnen gaan.
 • Gebruik Garenloos PUR als vlakliggendheid, of de mate waarin een boek goed opengeslagen moet blijven liggen, minder belangrijk is.
 • Raadpleeg een vakkundig Drukwerk Specialist. Het liefst zo vroeg mogelijk in het proces, maar in elk geval zodra jouw boek klaar is om naar de drukker te gaan.

mijndrukker.nl adviseert je altijd geheel gratis en vrijblijvend. Wij ontwikkelen, coördineren en realiseren graag samen met jou jouw boek om trots op te zijn … en om trots op te blijven. Een boek met impact dat met veel plezier gezien en gebruikt mag worden. Tot in lengte van jaren.

Bel Ben op 06-53328087 en je ontvangt direct een volledig gratis, vrijblijvend, onafhankelijk en objectief advies wat voor jou boek direct al voordeel oplevert. Ook kan je een mail sturen naar [email protected] of ons contactformulier invullen.
Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips en adviezen waarmee jij je voordeel gaat doen. Wij gaan je niet spammen, daar hebben we zelf ook een hekel aan. Je kunt je ook elk moment weer uitschrijven.
Of volg onze blogs vol ervaring met nuttige weetjes en interessante tips!

Met dank aan Binderij Hexspoor – Patrick Bakermans – voor de mooie collectie ‘How To Cook a Book’ t.b.v. het toepassen van de juiste bindmethoden voor softcover boeken.