Zeker niet als jouw boek uitkomt in de zomer- en vakantieperiode.

Lees hier waarom …

In de serie ‘How To Cook a Book’ behandelen we in dit blog voor softcover boeken de bindwijze ‘Garenloos Hotmelt’ of in het Engels ‘Perfect Bind Hotmelt’.

Je leest er in dit blog alles over. Waarom dit geen goed idee kan zijn voor jouw boek. En wat betere bindmethoden kunnen zijn om jouw softcover boek mee af te laten werken. Vooral als dit bijvoorbeeld een vakantieboek betreft, als jouw boek uit gaat komen in de komende zomer- en vakantieperiode of als het meegenomen wordt naar warme of koude landen.

Dus heb je, in welke vorm dan ook, het uitbrengen of maken van een boek in gedachten? Of zit deze nog in het voorstadium van het productieproces? Dan is het nog niet te laat en verstandig om na te zien, of na te vragen, welke bindmethode jouw drukker of afwerker nu precies in gedachten heeft voor jouw boek.

In welk stadium van het proces je je ook bevindt, het is altijd raadzaam om een Drukwerk Specialist om raad te vragen. Dit voorkomt dat je achteraf teleurgesteld raakt over de ‘finishing touch’ van jouw unieke boek.

mijndrukker.nl geeft je altijd een volledig gratis en geheel vrijblijvend advies. Wij zijn liefhebbers van het grafische vak en wij geloven in de enorme kracht van papier. Ons doel is altijd om voor jou de beste producten tegen de scherpste prijzen te realiseren. Samen met jou ontwikkelen, coördineren en realiseren we jouw unieke boek voor de beste prijs in de markt. 

 • Deze afbeelding laat goed zien hoe een softcover boek dat Garenloos Hotmelt is afgewerkt er in de rug uitziet.
 • Een softcover boek afgewerkt als Garenloos Hotmelt heeft veel nadelen en slechts 1 voordeel. Laat je goed adviseren voordat je met een producent in zee gaat.
 • Een softcover boek afgewerkt als 'Garenlooos Hotmelt' kan nog wel eens teleurstellend uitpakken. Het heeft namelijk heel veel nadelen en slechts 1 voordeel!
 • Aan de binnenzijde van de cover is goed te zien welke indruk de preeg aan de buitenzijde achterlaat.

Een softcover boek afgewerkt als Garenloos Hotmelt heeft voor jou slechts 1 voordeel. Voor je portemonnee.
Als het om gelijmd afwerken gaat dan is Garenloos Hotmelt de goedkoopste bindmethode die je kunt krijgen. Maar zeker niet de beste.

Bekijk en vergelijk daarom goed de adviezen en de offertes die je van jouw drukkerij of afwerker ontvangt of vraag het voor de zekerheid nog eens na. Welke bindmethode wordt er nu exact gebruikt om jouw unieke boek af te werken.

Als je weinig of geen verstand hebt van hoe je een goed boek moet maken.
Of als je bijvoorbeeld bent gevallen voor de laagste prijs.
Zorg er dan voor dat jouw verhaal toch goed afloopt.

Hier de plus en de minnen van Garenloos Hotmelt voor Softcover Boeken voor jou op een rijtje.
Daaronder tips & adviezen hoe je het anders en wellicht beter aan kunt pakken:

+

 • Goedkope bindmethode als het om gelijmd afwerken gaat. (hoeft jouw boek niet lang mee te gaan, komt het niet in de zomer- en vakantieperiode uit, heeft het geen gladde pagina’s onder de 100 grams qua gramgewicht? Dan is Garenlooos Hotmelt een goedkope en verstandige keuze)

 • Slechte vlakliggendheid. (geheel voorin of in het hart/midden gaat het nog maar ervoor en erna is het niet goed te doen zonder het boek te beschadigen)
 • Wanneer je de rug van het omslag buigt dan breekt de lijm waardoor de lijm zijn werk niet meer doet. (bladzijden kunnen er uit gaan vallen)
 • Wanneer Hotmelt warmer wordt dan 60 graden dan wordt de Hotmelt weer zacht. Met als resultaat dat ook zo het boek weer uit elkaar kan vallen. (denk bijvoorbeeld aan het bewaren van jouw boek in het dashboardkastje of op de hoedenplank van een auto … of aan de rand van het zwembad)
 • Wanneer Hotmelt echter kouder wordt dan +8 graden (en dat is het lang in Nederland), dan kan bij gebruik de Hotmelt breken waardoor het boek ook uit elkaar kan vallen.
 • Hotmelt is gevoelig voor oplosmiddelen die aanwezig zijn in de inkt. De lijm kan gaan ‘verzepen’. (vooral bij ongestreken (niet gladde) papiersoorten blijven er veel oplosmiddelen in het papier zitten)

Tips & Adviezen:

 • Garenloos Hotmelt is geschikt voor een rugdikte van 2 tot 60 mm.
 • Zorg ervoor dat de looprichting van het papier altijd evenwijdig is aan de rug. Als de papiervezels evenwijdig lopen aan de rug dan pakt de lijm namelijk een groter oppervlak per vezel waardoor deze altijd vaster zit dan als een vezel op de kopse kant belijmd wordt.
 • Gebruik papiersoorten van 60 tot 100 grams. Niet zwaarder. Voor zwaardere papiersoorten kun je beter Garenloos PUR (belijming) laten toepassen. Lees daarover alles in ons blog ‘Garenloos PUR … een goede oplossing voor jouw Softcover Boek‘.
 • Gebruik Garenloos Hotmelt als jouw publicatie goedkoop moet zijn en niet lang mee hoeft te gaan.
 • Voorkom het toepassen van Garenloos Hotmelt in zomerse- en vakantieperiodes of wanneer de kans bestaat dat jouw boek in warme of koude landen beland.
 • Gebruik Garenloos Hotmelt als vlakliggendheid, of de mate waarin een boek goed opengeslagen moet blijven liggen, niet belangrijk is.
 • Raadpleeg een vakkundig Drukwerk Specialist. Het liefst zo vroeg mogelijk in het proces maar in elk geval zodra jouw boek klaar is om naar de drukker te gaan.

mijndrukker.nl adviseert je geheel gratis en vrijblijvend. Wij ontwikkelen, coördineren en realiseren graag samen met jou jouw boek om trots op te zijn … en te blijven. Een boek met impact dat met veel plezier gezien en gebruikt mag worden. Tot in lengte van jaren.

Bel Ben op 06-53328087 en je ontvangt direct een volledig gratis, vrijblijvend, onafhankelijk en objectief advies wat voor jou boek direct al voordeel oplevert. Ook kan je een mail sturen naar ben@mijndrukker.nl of ons contactformulier invullen.
Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips en adviezen waarmee jij je voordeel gaat doen. Wij gaan je niet spammen, daar hebben we zelf ook een hekel aan. Je kunt je ook elk moment weer uitschrijven.
Of volg onze blogs vol ervaring met nuttige weetjes en interessante tips!

Met dank aan Binderij Hexspoor – Patrick Bakermans – voor de mooie collectie ‘How To Cook a Book’ t.b.v. het toepassen van de juiste bindmethoden voor softcover boeken.