Hier laten we je zien welke veelgemaakte fout zo gemaakt is … voor gevouwen kerstkaarten.

Maar vooral hoe je dit heel eenvoudig kunt voorkomen.

Van veel kerstkaarten is het de bedoeling dat het een liggende kaart wordt die je vervolgens naar boven toe openslaat. Wel zo prettig als de tekst aan de binnenzijde vervolgens leesbaar is en niet op z’n kop staat.
Dit lijkt logisch maar opmaaktechnisch gaat dit nog weleens fout.

Als je vervolgens je kaarten bestelt bij een drukker die werkt met sterk geautomatiseerde processen (zoals de meeste online drukkerijen of internetdrukkerijen) of een drukkerij waarbij ‘het meedenken van mensen’ praktisch is uitgesloten, dan kan jouw kerstkaart nog weleens in een teleurstelling eindigen.
Tijd om die fout te herstellen is er dan vaak niet meer. En deze fout kost je altijd geld of grote ergernis.

In dit blog laten we je zien hoe jij, jouw ontwerper, vormgever of opmaker, dit heel eenvoudig kan voorkomen.

Uitprinten en vouwen …

mijndrukker.nl kerstkaart gevouwen

1. Als dit de bedoeling is … een liggende kerstkaart …

2. ... en je wilt vervolgens dat als je deze naar boven toe openslaat ...

2. … en je wilt vervolgens dat als je deze naar boven toe openslaat …

3. ... dat de tekst leesbaar is en niet op z'n kop staat?

3. … dat de tekst leesbaar is en niet op z’n kop staat?

4. Laat je kaart dan niet zo ...

4. Laat je kaart dan niet zo …

5. ... of niet zo opmaken.

5. … of niet zo opmaken.

6. Print jouw document uit en leg beide zijden tegen elkaar aan door deze over de verticale as te spiegelen.

6. Print jouw document uit en leg beide zijden tegen elkaar aan door deze over de verticale as te spiegelen of van links naar rechts of rechts naar links tegen elkaar te draaien.
Beslist niet door een van de blaadjes 180 graden te draaien. Dan verander je namelijk de stand naar een andere situatie zoals het document in elkaar zit.

7. Dan zie je dat als jouw kaart zo is opgemaakt en er geen mens naar kijkt, dat de tekst op z'n kop komt te staan.

7. Dan zie je dat als jouw kaart zo is opgemaakt en er geen mens naar kijkt, dat de tekst op z’n kop komt te staan.

8. Het is dus altijd verstandig om jouw document zo ...

8. Het is dus altijd verstandig om jouw document zo …

9. ... of zo op te laten maken.

9. … of zo op te laten maken.
Of door jouw opmaak op te laten maken conform deze afbeelding, maar dan 90 graden naar rechts of links gekanteld, als een staande folder.

10. Als je deze vervolgens uitprint en tegen elkaar draait dan zal je zien dat de bedrukking goed komt zoals te zien is in de eerste 3 afbeeldingen.

10. Als je deze vervolgens uitprint en van links naar rechts tegen elkaar draait dan zal je zien dat de bedrukking goed komt zoals te zien is in de eerste 3 afbeeldingen.

Nogmaals ... oplettende en meedenkende drukkers zorgen er altijd voor dat het goedkomt maar in volledig geautomatiseerde processen kan dit misgaan. Bij de verwerking van digitaal document naar de drukplaten houdt de software van beide pagina's aan dat deze van links naar rechts of rechts naar links tegen elkaar moeten komen. Zonder menselijk ingrijpen worden deze automatisch zo tegen elkaar gezet.

Als je dus zelf je document even uitprint en tegen elkaar wilt vouwen, haal dan de blaadjes uit de printer en spiegel deze over de verticale as of draai deze van links naar rechts tegen alkaar. Zo doet de software dit bij de drukker ook. Draai jouw printjes beslist niet 180 graden om op deze wijze een goed resultaat te krijgen maar pas altijd het document aan. Dan ben je immers altijd verzekerd dat het goed komt.

Tip! beschouw een kaart die van onder naar boven toe moet omslaan als een als staande kaart. Kantel dan de opmaak bijvoorbeeld 90 graden naar links. Je krijgt dan precies hetzelfde als een A5-folder van 4 pagina's maar dit maakt het voor onze hersenen duidelijker te begrijpen of de opmaak juist is of niet.

Wil je verzekerd zijn van een juiste opmaak van jouw kerstkaarten of andere documenten schroom dan niet om ons geheel vrijblijvend even te contacten. Dat kost je niets, we helpen je graag om teleurstelling te voorkomen.

Bel Ben op 06-53328087, stuur een mail met jouw document naar info@mijndrukker.nl of chat met ons (rechtsonder op elke pagina).